Schoonmaken van vloerbedekking

Er zijn verschillende soorten vloerbedekkingen die niet allemaal hetzelfde schoongemaakt moeten worden. Zo moet een tapijt bijvoorbeeld anders schoon gemaakt worden dan linoleum.

 


Lees hier alle informatie en mogelijkheden voor het schoonmaken van vloeren.

Tapijt schoonmaken
Een tapijt is de soort waar het meeste vuil in gaat zitten. Dit soort vloerbedekking moet dan ook minimaal twee keer in de week gestofzuigd worden en eens in de zoveel tijd goed schoon gemaakt worden door middel van één van de volgende behandelingen:
• Droge poederreiniging; deze reiniging is makkelijk uit te voeren. Er moet tapijtpoeder over het hele tapijt uitgestrooid worden, deze poeder moet je goed inborstelen met een speciaal borstelapparaat en uitborstelend opzuigen met een stofzuiger die voorzien is van een electro-aangedreven borstel. Het vuil in het tapijt wordt geabsorbeerd door de poeder en dan weer opgezogen.
• Bonnet methode; dit is een effectieve methode voor een tussenreiniging. Met een speciaal reinigingsmiddel moet het tapijt worden voorgesprayd, waarna de top van het tapijt gereinigd wordt met behulp van een synthetische pad met microvezel. Het vuil in het tapijt wordt opgenomen door de pad die regelmatig ververst moet worden. Het droogt snel en het is een snelle opfrisbeurt voor het tapijt.
• Injectie-extractie; dit is een schoonmaakmethode waarbij water met een hoge druk in het tapijt wordt gespoten en weer onmiddellijk wordt opgezogen. Grote hoeveelheden vuil worden uitgespoeld en deze methode kan zelfs de diepste vervuiling verwijderen.
• Rotovac Powerhead; dit is een machine die met maar liefst vijftienhonderd reinigingsbewegingen per minuut het tapijt diep reinigt. Het vervuilde reinigingsmiddel wordt daarna met kracht opgezogen door de zes zuigmonden van de machine.
Impregneer het tapijt na ieder van bovengenoemde behandelingen om snelle nieuwe vervuiling te voorkomen.

Linoleum schoonmaken
Linoleum is makkelijker schoon te maken dan tapijt. Linoleum is zeer onderhoudsvriendelijk en hoeft in standaard huishoudens maar twee keer per week schoon gemaakt te worden. Toch heeft linoleum, net zoals tapijt, eens in de zoveel tijd een goede schoonmaakbeurt nodig. Je zou bijvoorbeeld de oude waslaag kunnen verwijderen en deze opnieuw aanbrengen, maar meestal volstaat het periodiek machinaal schoonmaken van de vloerbedekking met een neutraal schoonmaakmiddel. Nadat de vloer intensief gereinigd is, moeten er weer twee waslagen op worden aangebracht. Om de beste resultaten te bereiken zijn er een aantal speciale middelen voor linoleum in de winkel te verkrijgen waarmee je de vloer goed kunt onderhouden.

Informatie over schoonmaken
Omdat er erg veel soorten vloerbedekkingen zijn, kunnen we in dit artikel niet voor iedere soort de mogelijkheden bespreken betreffende het schoonmaken. Gelukkig zijn er op internet genoeg websites te vinden die boordevol informatie staan over hoe je vloerbedekking goed kan schoonmaken. Je zou ook eventueel een speciaalzaak binnen kunnen lopen en hier om advies kunnen vragen. Er zijn verschillende reinigingsbedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van allerlei soorten vloeren. Eens in de zoveel tijd heeft iedere vloer een grote schoonmaakbeurt nodig, dus dan is het inschakelen van een reinigingsbedrijf een echte aanrader. Zij beschikken namelijk over de machines en producten die daarvoor het meest geschikt zijn.